• Αρχική σελίδα
  • Blog
  • Πόσο συχνά πρέπει να συμπληρώνω τον κλιματισμό του αυτοκινήτου μου;

Πόσο συχνά πρέπει να συμπληρώνω τον κλιματισμό του αυτοκινήτου μου;

Για να καταλάβετε γιατί ο κλιματισμός απαιτεί τακτική αναπλήρωση, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε πρώτα πώς λειτουργεί το σύστημα. Ο κλιματισμός του αυτοκινήτου βασίζεται στην κυκλοφορία του ψυκτικού αερίου, το οποίο περνάει από διάφορα στάδια μετατροπής σε ένα κλειστό σύστημα. Αυτό το αέριο κυκλοφορεί μέσα στο σύστημα υπό υψηλή πίεση και η δουλειά του είναι να απορροφά τη θερμότητα από το εσωτερικό του οχήματος και να την απελευθερώνει προς τα έξω, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ψυχρός αέρας.

Πόσο συχνά πρέπει να συμπληρώνεται το ψυκτικό μέσο;

Συνιστάται να γίνεται συντήρηση του κλιματισμού του αυτοκινήτου σας κάθε 1-2 χρόνια. Αυτή είναι η συνήθης περίοδος μετά την οποία η στάθμη του ψυκτικού μέσου μπορεί να πέσει αρκετά ώστε να αισθανθείτε διαφορά στην απόδοση της ψύξης. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένα ενιαίο χρονικό πλαίσιο – εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

Ετήσια χιλιομετρική απόσταση του αυτοκινήτου: τα αυτοκίνητα που οδηγούνται σε μακρινά ταξίδια είναι πιο πιθανό να χρειάζονται συντήρηση του κλιματισμού από εκείνα που οδηγούνται κυρίως στην πόλη.

Κατάσταση του συστήματος κλιματισμού: σε παλαιότερα οχήματα ή σε οχήματα με μικρές διαρροές, ο κλιματισμός χάνει ψυκτικό μέσο πιο γρήγορα απ’ ό,τι σε καινούργια, καλά σφραγισμένα συστήματα.

Συμπτώματα έλλειψης ψυκτικού

Κακή ψύξη του αέρα: ένα από τα πρώτα σημάδια είναι ότι το κλιματιστικό δεν ψύχει τον αέρα όσο θα έπρεπε. Εάν, μετά από μια ρύθμιση χαμηλής θερμοκρασίας, ο αέρας που βγαίνει από τους αεραγωγούς είναι μόνο ελαφρώς δροσερός, αυτό μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη ψυκτικού υγρού.

Μεγαλύτερος χρόνος ψύξης – το σύστημα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ψύξει το εσωτερικό του οχήματος. Ακόμη και μετά από αρκετά λεπτά οδήγησης, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μπορεί να παραμείνει δυσάρεστα υψηλή.

Θόρυβος του συστήματος A/C – η έλλειψη ψυκτικού υγρού μπορεί να προκαλέσει τη λειτουργία του συμπιεστή A/C υπό μεγαλύτερο φορτίο, δημιουργώντας πρόσθετο θόρυβο. Ένας χαρακτηριστικός θόρυβος βουητού ή χτυπήματος μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλημάτων.

Θολωμένα παράθυρα – εκτός από την ψύξη, ο κλιματισμός εκτελεί και τη λειτουργία της αφύγρανσης του αέρα. Εάν τα παράθυρα αρχίσουν να θολώνουν ενώ λειτουργεί ο κλιματισμός, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα με το σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων ψυκτικού υγρού.

Σύντομοι κύκλοι ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του συμπιεστή – όταν η στάθμη του ψυκτικού υγρού είναι χαμηλή, ο συμπιεστής του κλιματισμού μπορεί να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται συχνά σε σύντομους κύκλους. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το σύστημα δεν μπορεί να διατηρήσει τη σωστή πίεση.

Εν κατακλείδι, για να διατηρήσετε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου σας να λειτουργεί αποτελεσματικά, καλό είναι να συμπληρώνετε το ψυκτικό υγρό κάθε 1-2 χρόνια. Η τακτική συντήρηση όχι μόνο θα βελτιώσει την οδηγική άνεση, αλλά και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του συστήματος κλιματισμού, γεγονός που μπορεί να σας γλιτώσει από δαπανηρές επισκευές. Συμπτώματα όπως η κακή ψύξη, ο θόρυβος ή τα θολά παράθυρα μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη για σέρβις.