Τύποι ψυκτικού για τον κλιματισμό του αυτοκινήτου

1. Ψυκτικό μέσο R12 για κλιματισμό – η καλύτερη επιλογή για τα κλασικά αυτοκίνητα

Μέχρι το 1994, το R12 ήταν το χρυσό πρότυπο μεταξύ των πληρωτικών μέσων για τον κλιματισμό των αυτοκινήτων. Η φτήνια και η αποδοτικότητα αυτού του αερίου το καθιστούσαν την 1η επιλογή που χρησιμοποιούσαν σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων. Ωστόσο, ανακαλύφθηκε ότι το R12 ήταν επικίνδυνο για την ανώτερη ατμόσφαιρα. Σήμερα, αυτό το ψυκτικό μέσο δεν χρησιμοποιείται ευρέως. Εξακολουθείτε να το χρειάζεστε εάν το αυτοκίνητό σας είναι παλαιότερο από 30 χρόνια ή εάν είστε κάτοχος ενός κλασικού αυτοκινήτου. Αυτό είναι αρκετά σπάνιο, επειδή, λόγω της απαγόρευσης της EPA, τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα έχουν εξοπλιστεί με σύγχρονα συστήματα κλιματισμού.

2. Ψυκτικό μέσο R134a για τον κλιματισμό – Εξακολουθεί να είναι το πρότυπο

  • Παρέχει χαμηλή αναφλεξιμότητα, καθιστώντας την χρήση του ασφαλή.
  • Η τιμή του ήταν λογική. Η αναπλήρωσή του ήταν μια προσιτή εργασία για τους περισσότερους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.
  • Δεν είναι τόσο επικίνδυνο για το περιβάλλον όσο το R12.

Σήμερα, το R134a/R12 χρησιμοποιείται επίσης ενεργά. Έτσι, εάν οδηγείτε όχημα που κατασκευάστηκε πριν από το 2021, χρειάζεστε αυτή την ουσία για την επαναπλήρωση του κλιματισμού του οχήματός σας.

3. Ψυκτικό μέσο R1234yf για τον κλιματισμό

Το ψυκτικό μέσο τελευταίας γενιάς κυκλοφόρησε στην αγορά το 2021 και σήμερα οι περισσότεροι κατασκευαστές εξοπλίζουν τα αυτοκίνητά τους με κλιματιστικά συμβατά με R1234yf. Η μετάβαση σε αυτή την τεχνολογία ενεργοποιήθηκε εκ νέου από τις αυξημένες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η σύνθεση αυτού του ψυκτικού μέσου είναι ασφαλέστερη για την ατμόσφαιρα από τους προκατόχους του. Σήμερα, είναι λογικό να το χρησιμοποιείτε αντί του R134a. Υπάρχουν διάφορα σημάδια που δείχνουν ότι το αυτοκίνητό σας χρειάζεται αυτό το ψυκτικό μέσο:

  • Κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη μετά το 2021.
  • Έχει εφοδιαστεί εκ νέου με σύστημα κλιματισμού νέας γενιάς που χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο ψυκτικού.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες σχετικά με τον τύπο ψυκτικού που χρειάζεται το αυτοκίνητό σας, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε τον αντιπρόσωπο του σημείου εξυπηρέτησης κλιματισμού για το θέμα.