Πόσο κοστίζει η συντήρηση του κλιματισμού του αυτοκινήτου;

Η συντήρηση του κλιματισμού του αυτοκινήτου αποτελεί σημαντικό μέρος της διατήρησης της αποδοτικής και αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού του αυτοκινήτου σας. Ένα ανεπαρκώς συντηρημένο σύστημα μπορεί να αποτύχει ή να χάσει τις ιδιότητές του, με αποτέλεσμα να απαιτείται αντικατάσταση ή επισκευή.

Πρέπει όμως η συντήρηση του κλιματισμού να είναι ακριβή;

Η συντήρηση του κλιματιστικού μπορεί να είναι ακριβή εάν περιλαμβάνει την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων ή την επισκευή πιο σύνθετων βλαβών. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι, αν τη φροντίσετε εκ των προτέρων με τα κατάλληλα προϊόντα και την κάνετε μόνοι σας. Υπάρχουν τρία σημαντικά βήματα που πρέπει να θυμάστε:

  1. εκτιμήστε την κατάσταση του κλιματιστικού ελέγχοντας τη μέτρηση της πίεσης – γι’ αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν εύκαμπτο σωλήνα με μανόμετρο, τον οποίο συνδέουμε στη βαλβίδα χαμηλής πίεσης, λαμβάνοντας έτσι τη μέτρησή της. Η προτιμώμενη και σωστή πίεση λειτουργίας του κλιματιστικού πρέπει να είναι 25 – 45 psi,
  2. Εάν υπάρχουν μικρές κοιλότητες στο σύστημα A/C, αυτές θα πρέπει να εξαλειφθούν. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθείένα στεγανωτικό ελαστικών εξαρτημάτων για να φροντίσετε για τις μικρές διαρροές σε τμήματα του συστήματος,
  3. η έλλειψη ψυκτικού που προκλήθηκε από τη διαρροή θα πρέπει να συμπληρωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση φυσικού αερίου υδρογονανθράκων για την αναπλήρωση του συστήματος κλιματισμού, το οποίο περιέχει, εκτός από το ψυκτικό μέσο, ενώσεις που φροντίζουν για τη λίπανση ολόκληρου του συστήματος.

Η τακτική φροντίδα του κλιματιστικού στο αυτοκίνητο συμβάλλει στην παράταση της διάρκειας ζωής και της αποτελεσματικότητάς του. Η έγκαιρη φροντίδα των λιγότερων διαρροών συμβάλλει στην αποφυγή εμπλοκής των εξαρτημάτων του συμπιεστή ή άλλων βλαβών που θα απαιτήσουν επέμβαση του σέρβις και δαπανηρές επισκευές και αντικαταστάσεις εξαρτημάτων. Το σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου σας πρέπει να λειτουργεί με τη σωστή πίεση και λίπανση του ψυκτικού μέσου.

Κάνοντας μόνοι σας τη συντήρηση του κλιματισμού δεν εξοικονομείτε μόνο χρήματα, καθώς μπορείτε να σφραγίσετε και να γεμίσετε το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου σας με πολύ χαμηλότερο κόστος (από αυτό που προκύπτει σε ένα κέντρο εξυπηρέτησης αυτοκινήτων).

Το να αφήνετε βαθύτερες διαρροές χωρίς επέμβαση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα κατασχέσει, για παράδειγμα, τον συμπιεστή του κλιματισμού. Η αναγέννηση του συμπιεστή κοστίζει 85-130 EUR. Συχνά, ωστόσο, αυτού του είδους η επισκευή δεν είναι δυνατή και η κατάσταση απαιτεί την αντικατάσταση ολόκληρου του συμπιεστή και το κόστος αυτό, ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου, κυμαίνεται στα όρια των 210-420 EUR. (εξαιρουμένων των εξόδων επισκευής). Για το λόγο αυτό, αξίζει να προλαμβάνετε τη βλάβη ελέγχοντας κατά διαστήματα την πίεση στο σύστημα και συμπληρώνοντας τυχόν απώλειες με κατάλληλα προϊόντα.